سفارش تبلیغ
صبا ویژن

ترند روم

همه چیز درباره فرش ترکمن


ترک های ایران در منطقه ترکمن صحرا واقع در مرز شمالی ایران و جمهوری ترکمنستان و همچنین در شمال شرق خراسان زندگی می کنند. اکثریت ترکان ایرانی را اقوام یاموت، گوکلان، سالیر، ساریق و تکه تشکیل می دهند.

خانه فرش دستباف ایرانی - جهان فرش: مردم ترکمن اگرچه اصالت خود را حفظ کرده‌اند، اما سنت‌های بسیاری را چه در جنگ‌های قبیله‌ای، چه در جنگ با همسایگان و چه تحت تأثیر فرهنگ‌های غالب همسایگان از دست داده‌اند، به طوری که ردیابی تاریخ آنها کار ساده‌ای نیست.

این افراد بیش از هر محصول دیگری به فرش خود علاقه دارند تا نیازهای متفاوت زندگی نیمه عشایری و نیمه عشایری را برطرف کنند. آنها در شکل ها و اندازه های مختلف بافته می شوند تا نمادی از زندگی و مایه شادی زندگی عشایری باشند.

اساس اقتصادی زندگی اکثر ترکمن ها، مانند همه عشایر، دامپروری است. با این حال شرایط جغرافیایی و سیاسی گاهی شرایط بهتری مانند کشاورزی را فراهم می کند.

زنان عشایر از جمله ترکمن ها در انواع بافندگی بسیار ماهر و ماهر هستند و با ابزار ساده مجموعه های متنوع و شگفت انگیزی ایجاد می کنند و گاه بر روی شتر و اسب به ویژه در مراسم عروسی نمایش داده می شوند.

در عین حال همین قالی ها هر چند با دقت و زیبایی بافته شده اند که زیر پا و در زندگی گذرا و متزلزل ترکمن ها و پر از غرور و شگفتی ویران می شوند.

به همین دلیل فقط نمونه هایی به صورت تصادفی یا دستی از کشورهای دیگر حفظ شده است که با تحسین و تحسین به سراغ آنها رفته اند. اولین نمونه های آن مربوط به قرن دوازدهم قبل از میلاد (هجدهم پس از میلاد) نیست و به همین دلیل تاریخ نقشه های ترکمنی به خوبی شناخته شده نیست.

از میان اقوام مختلفی که قالی بافی در آنها رواج داشت (در طول قرن گذشته)، تنها سه نام قبیله ای قدیمی باقی مانده است که اهمیت خود را در قالی بافی از دست داده اند: سالور، چدار (یولدار، دلدار) و ایمدلی (ایمور، آلمور).

قدیمی ترین و مهم ترین فرش های ترکمن از قرن نوزدهم به بعد حفظ شده است. اگرچه قالی بافی در میان برخی از اقوام ترکمن به اثبات نرسیده است، اما قالی بافی از چند قبیله قدیمی تر، بزرگتر و قدرتمندتر است.

طوایف بزرگی مانند سیلور، تک (شاخه ای از قبیله سیلور)، سراک، یموت، ارساری و چدار از قدیمی ترین قالیبافی های شناخته شده بودند و هر کدام دارای نقوش مرتبط با قبیله خود (توتم) بودند.

تاریخ فرش ترکمن بازتابی از تاریخ این قوم است. همانطور که نمی توان با قاطعیت از تاریخ هیچ قومی صحبت کرد، تاریخ فرش ترکمن نیز خالی از اشکال نیست.

این نقش در ایران بیش از ششصد سال سابقه دارد و در بخش‌های کوچک بسیاری از قرن هفتم هجری قمری ظاهر می‌شود. از آنجایی که قدیمی ترین فرش های یافت شده در جهان نیز دارای نقش های تکرار شونده هستند، باید پذیرفت که نقش ترکمنی در مراحل اولیه باقی مانده است.

ساختار

پارچه قالی های ترکمن در برخی موارد پشمی است و برای بافتن این قالی ها از پشم خود استفاده می کنند.

قالی های ترکمن توسط زنان بر روی میله های افقی و در چادر بافته می شود، بنابراین بافت قطعات کوچک رواج دارد. در مناطق ترکمن نشین، علاوه بر قالی، انواع قالی و قالیچه بافته شده نیز عمدتاً برای مصارف خاص تولید می شود که از جمله آنها می توان به خورجین، المالیق و اجاقباشی اشاره کرد.

ترکمن‌ها امروزه عمدتاً به قارچ‌بافی می‌پردازند، اما دیگر انواع بافت را فراموش کرده‌اند و معمولاً نوعی قالی می‌بافند.

گهگاه برخی از بافندگان برای زنان کیف می بافند، امروزه به ندرت پله یا قالی بافته می شود و اجاق باشی یا المالیک متوقف شده است.

زیباترین بافت فرش ترکمن ایل تکه است. تعداد زره های ایل تکه کمتر از زره های دو طایفه یموت است، اتابه از نظر کیفیت بافت در کنار تکه قرار دارد و بیشترین حجم فرش را تولید می کند. جعفربایی در نزدیکی آتابایی قرار دارد و تولید آن کمتر است.

نوع خام فرش ترکمن ترکی و ایرانی است. ایل تکه بیشتر از پوست خام ترکی استفاده می کند، اما از پوست خام ایرانی در مناطق دیگر نیز استفاده می شود.

شیراز در قالی ترکمن استفاده می شود و قالی بافی آنها از نوع ایرانی است. اغلب فرش‌های ترکمن درشت بافته می‌شوند، اما در ایل تکه که بیشتر از ابریشم استفاده می‌شود، تا دهه‌های 40 و 50 شمسی بافت ظریفی دیده می‌شود.

ویژگی فنی اصلی قالی بافی آنها تک بافت بودن این قالی ها (نازک بافت) است که در کنار قالی های بلوچ از مهم ترین نمونه های این سبک در دوران معاصر به شمار می روند. به طور کلی می توان گفت که قالی های ترکمن تخت بافت هستند.

همه ترتیبات

نقشه های اصلی ترکمن همگی تکراری هستند، یعنی با تکرار یک یا چند نقوش شکل گرفته اند. جان تامپسون ویژگی نقوش فرش ترکمن را این گونه توصیف می کند: «ویژگی پارچه ترکمن «گل» است.

بسیاری از نظریه ها بیان می کنند که نقش و نگارهای قالی ترکمن نماد چیزی از جمله سیستم های آبیاری و باغ ها، چادرهای اردوگاهی و انواع گل ها است.

ایده دیگر این است که شخصیت های ترکمن از طرح های آشفته ای که در دوره تیموری رایج بود، گرفته شده اند. این نظریه مبتنی بر شباهت به نقش فرش تصویر شده در نماد گل ترکمن است. متأسفانه شباهت فقط سطحی است.

نقوش متمرکزی مانند نیلوفر آبی، شقایق، ابر، امواج و دیگر نمونه های رایج هنر شرقی راه خود را به هنر آسیای مرکزی باز کردند. در فرش های ترکمنی به قرن نهم هجری (15 میلادی) و در فرش های ایرانی تا قرن دهم هجری قمری (16 میلادی) برمی گردد.

به گفته وی، ترکمن ها نقش ها را متمرکز کرده اند. انزوای فرهنگی به آنها کمک کرد تا طرح قدیمی خود را حفظ کنند. اگر نقشی در فرش قدیمی ترکی (ترکیه عثمانی قدیم و امروزی) یافت شود، این نکته کلیدی است.

طبیعتاً سؤالات زیادی در مورد این نظریه وجود دارد، همانطور که می دانیم «رز» یا نیلوفر آبی اغلب از قدیم الایام در هنر ایران ظاهر می شود و در آثار پس از اسلام نیز دیده می شود.

به گفته جان تامپسون حلقه ابر نمادی از انواع حلقه ها، دهانه ها و مانند آن است. و رواج این نقش را در قالی های ترکی (آسیای صغیر) مربوط به شکل گیری گل ترکمن می داند.

این حلقه ابر در ایران با نام «میلیبندی و ترکمن تامیر چین» (چین آهنی) شناخته می شود و در مینیاتورهای قرن هشتم هجری به صورت فرش دیده می شود.

جان تامپسون ترنج هشت ضلعی فرش ترکی در قرن دوازدهم را خاستگاه گل های ترکمنی می داند که البته تنها بخشی از ظاهر آنها شبیه به هم است. وی همچنین نموداری در این زمینه ارائه کرد. مهم ترین مسئله این است که محققانی مانند تامپس هرگز به نام اصلی این گل ها توجه نمی کنند.

اگر گل از حلقه ابر یا چیز دیگری گرفته شده باشد، باید نشانه ای، هرچند کوچک و ناچیز، در این گل ها وجود داشته باشد، در حالی که هیچ نمونه ای نمی توان یافت که بتوان آن را با هنر چین یا آسیای مرکزی مرتبط کرد.

ترکمن ها گل های اصلی فرش خود را از مهمترین آنها نام می بردند که با پرسش های فراوان معنای نام آنها روشن می شود. "و چه زیبا بوگولیوباروف فرش معروف ترکمن گفت"

در فرش ترکمن، ما منبعی از کار زیبایی شناختی و کار گروهی را می یابیم که در طول نسل های متوالی انباشته شده است.

از این میان بهترین و زیباترین آنها حفظ شده است و اگر خطری در کمین این آثار گرانبهای دوران باستان باشد، شرایط تمدن و بهره برداری از زندگی امروزی ماست.

گل

در حال حاضر بیش از بیست شکل مختلف فرش ترکمنی وجود دارد و به طور خاص یک طرح که هر طایفه، طایفه یا حتی طایفه ای نوع خاصی از آن دارد، در میان تمامی ترک زبانان گل و در میان عشایر و روستاییان فارس، هوس نامیده می شود.

گل ترکمن شبیه ترنج ایرانی است و در نقشه های فرش ترکمن تکرار شده است. این نوع نقوش یعنی گل‌های مکرر (ترنز ترز) قبل از دوره تیموری در جواهرات و قالی‌های قصری ایران رایج بوده و در مینیاتورهای قرن هشتم، نهم و اوایل قرن دهم هجری به چشم می‌خورد.

در حال حاضر دو نوع گل ترکمن وجود دارد. این گروه شباهت زیادی به یکدیگر دارند، بنابراین اگر آنها را با هم مقایسه کنید، می توانید به این نتیجه برسید که احتمالا همه آنها منبع یکسانی دارند و در تست های سلیقه ای قومیتی از یکدیگر فاصله گرفته اند.

بیشتر بخوانید: https://ghalikhane.com/brand/negin-carpet