شستشو با آب سرد چیست؟ مرحله به مرحله آن را توضیح دهید
یکی از روش هایی که برای حذف این رسوبات از کولرها استفاده می شود، رسوب زدایی کولر است که در این مقاله توضیح داده شده است.
تهویه مطبوع بخش مهمی از سیستم تهویه مطبوع خانه و همچنین برخی از مواردی است که برای تامین سرمایش با تولید آب سرد استفاده می شود.
دو قسمت اصلی مدار خنک کننده در یخچال، کندانسور و اواپراتور هستند که در واقع نوعی مبدل حرارتی هستند. در کولر تبخیری گرما از آب به مبرد منتقل می شود.
علاوه بر این، در یک کندانسور آب خنک، گرما از مبرد به آب منتقل می شود. به دلیل وجود سختی و ناخالصی در آب، به تدریج در کانال آب این مبدل حرارتی رسوب تشکیل می شود. این رسوب در اثر عوامل مختلفی از جمله گچ، زنگ زدگی و ذرات جامد موجود در آب ایجاد می شود.
رسوبات در یخچال چه مشکلاتی ایجاد می کنند؟
رسوبات تشکیل شده در لوله ها و کانال های آب به عنوان عایق عمل می کنند و از تبادل حرارت بین آب و مبرد جلوگیری می کنند. از طرفی رسوبات تا حدودی جریان آب را مسدود می کنند و جریان آب را در کندانسور و اواپراتور کاهش می دهند.
بنابراین، تشکیل رسوبات سرعت انتقال حرارت را کاهش می دهد. بنابراین ظرفیت کندانسور و اواپراتور نیز با کاهش سرعت انتقال حرارت کاهش می یابد. فشار مبرد در کندانسور افزایش می یابد. و فشار اواپراتور کاهش می یابد. این باعث کاهش ظرفیت کمپرسور و افزایش مصرف انرژی می شود.
اسید شویی کولر گازی
از روش شستشوی اسید چیلر می توان برای حذف رسوبات ایجاد شده در اواپراتور و کندانسور استفاده کرد. در این روش محلول اسیدی ( رسوب زدا ) از طریق پمپ از آب عبور می کند.
محلول اسید می تواند رسوبات را حل کرده و آنها را از سطوح داخلی مبدل های حرارتی پاک کند. به همین دلیل به این روش «شستشو با اسید خنک کننده» می گویند.
البته این محلول اسیدی است و در صورت استفاده نادرست می تواند باعث خوردگی لوله ها و تجهیزات شود. بنابراین نوع محلول مصرفی و غلظت آن باید بسته به نوع لوله و بدنه چیلر با دقت انتخاب شود تا رسوبات کاملاً از بین رفته و در عین حال خوردگی بدنه چیلر به حداقل برسد.
اسید هیدروکلریک یا اسید سولفامیک با غلظت های بین 23 تا 27 درصد معمولاً در محلول مورد استفاده در چیلرهای اسیدشویی استفاده می شود.
مراحل اسیدشویی یخچال
فرآیند شستشوی اسید چیلر به طور کلی با گردش محلول اسید در اواپراتور و کندانسور آب انجام می شود، اما این فرآیند دارای مراحل و مراحل دقیق تری است که توسط شرکت های محلول اسیدشویی یا کارشناسان مربوطه تعیین می شود. مراحل زیر مطابق با راهنمای کاربر یک سازنده ارائه شده است:
کندانسور یا اواپراتور را با بستن دریچه های ورودی و خروجی آب از چرخه کاری خود جدا کنید.
آب را از اواپراتور یا کندانسور تخلیه کنید. این برای اطمینان از نتایج مطلوب ضروری است.
اتصالات ورودی و خروجی اواپراتور یا دستگاه را جدا کنید.
مطابق شکل زیر، ورودی و خروجی آب اواپراتور یا کندانسور را با استفاده از شلنگ به پمپ و مخزن سیرکولاسیون وصل کنید.
پمپ را روشن کنید و محلول اسیدی را به مدت 20 دقیقه در اواپراتور یا کندانسور به گردش در آورید. سپس شیر آب را ببندید و اجازه دهید محلول اسید به مدت 20 دقیقه بماند. این دو مرحله را برای مدت زمان مشخص شده در جدول زیر تکرار کنید. در این جدول میزان محلول مورد نیاز نیز با توجه به ظرفیت مبرد تعریف شده است. البته مقادیر ذکر شده در این جدول معمولی بوده و مقادیر واقعی به پارامترهای دیگری مانند ضخامت لایه رسوب بستگی دارد.
پس از 20 دقیقه اول جریان اسید، pH محلول را اندازه گیری کنید. PH محلول اسیدی قبل از استفاده بین 0 تا 1 است. اگر بعد از 20 دقیقه اول PH محلول به حدود 3 تا 3.5 رسید اسید بیشتری اضافه کنید تا pH محلول به حدود 1 برسد. این کار را ادامه دهید. تا زمانی که اسید در بخارساز یا کندانسور گردش کرده باشد. هنگامی که PH محلول اسیدی تثبیت شد، رسوبات به طور کامل حذف شده و اواپراتور یا کندانسور تمیز می شود.
اواپراتور یا کندانسور را از محلول اسیدی خالی کنید و محلول را در ظرف دیگری جمع کنید.
پس از خارج کردن محلول اسید از کولر، اواپراتور یا کندانسور را با چرخاندن آب بشویید تا ذرات رسوب از بین برود و محلول اسید داخل آن بماند. برای این کار پمپ سیرکولاسیون را خاموش کنید. سپس لوله برگشت را از مخزن سیرکولاسیون خارج کرده و انتهای آن را در فاضلاب یا مخزن دیگری قرار دهید. شیلنگ آب شیرین را به مخزن سیرکولاسیون وصل کنید و پمپ سیرکولاسیون را باز کنید.
اجازه دهید آب به مدت 10-15 دقیقه یا تا زمانی که آب خروجی شفاف شود از طریق اواپراتور یا کندانسور جریان یابد.
برای خنثی کردن کامل اسید باقی مانده در اواپراتور یا کندانسور، می توانید بی کربنات سدیم (جوش شیرین) را به آب در حال گردش اضافه کنید.
پس از شستشوی کامل چیلر و خنثی سازی اسید، شیلنگ ها را از پمپ سیرکولاسیون و مخزن سیرکولاسیون جدا کرده و اواپراتور یا کندانسور را مجدداً به ورودی و خروجی مناسب سیستم تهویه مطبوع وصل کنید.
چه زمانی به شستشوی اسید سرد نیاز است؟
به طور کلی توصیه می شود که سالی یک بار یخچال را اسید شویی کنید اما این بستگی به شرایط کار یخچال از جمله کیفیت آب شهر و استفاده یا عدم استفاده از هاردنر دارد.
اگر کیفیت آب مصرفی در یخچال خوب و سفت نیست، باید سالی دو بار یخچال را با اسید تمیز کرد. از طرف دیگر، اگر سیستم خنک کننده جامد باشد و آب مصرفی در چرخه خنک کننده کیفیت بالایی داشته باشد، خنک کننده تا سال ها بدون نیاز به اسید شویی بدون مشکل کار می کند. علاوه بر برنامه اسیدشویی، علائمی وجود دارد که رسوبات از حد قابل قبول فراتر رفته و یخچال نیاز به اسیدشویی دارد. مهمترین این نکات به شرح زیر است.
افزایش فشار و دمای تخلیه کمپرسور (فشار و دمای مبرد در کندانسور)
کمپرسور گرم می شود و دمای روغن آن بالا می رود.
افزایش زیاد در مصرف انرژی و به اصطلاح آمپر کشش کمپرسور